Diggie VZW wordt tussen 2019-2021 gesubsidieerd voor de uitvoering van ons eigen participatieproject. Dit geeft ons de ruimte om, samen met onze partners zoals Gandae, VZW Amon en de Welzijnsschakel Brakel-Lierde, mensen kansen te geven om te participeren in onze werking. Elke week komen onze dagelijkse vrijwilligers meehelpen met het reilen en zeilen van de boerderij, kunnen ze hun eigen projecten bedenken, organiseren en uitvoeren terwijl ze kunnen genieten van de prachtige natuur.
Maar voor Diggie betekent participatie méér dan dat. Binnen het participatieproject pogen we met elke vrijwilliger een traject te lopen. We polsen naar interesses en capaciteiten en trachten voor iedereen een aangepast takenpakket te vinden. We dagen vrijwilligers uit om nieuwe dingen te proberen en mee na te denken over het beleid. Zo willen we samen de stap zetten van deelnemen naar deelhebben. Dit geeft onze vrijwilligers de kans om mee aan het roer te staan van de boerderij. Dit is een professionele ondersteuning die we enkel kunnen bieden met de steun van dergelijke subsidielijnen.
We betreuren de beslissing van de Vlaamse Regering om de subsidielijn te laten uitdoven (voor alle duidelijkheid: ons project blijft lopen tot 2021), maar zijn het vooral niet eens met de redenering erachter. We zijn steevast overtuigd dat het samenbrengen van mensen met de natuur een positieve impact heeft en dat het participatieproject een grote toegevoegde waarde bezit. Het laat mensen toe om uiting te geven aan hun creativiteit, het laat toe om tot rust te komen en samen te participeren met allerhande initiatieven in een veilige omgeving.
Het participeren van kansengroepen is al lange tijd een belangrijke poot van onze werking. We hopen dat de regering in dialoog gaat met de sector en beter onderzoekt op welke manieren de participatiedoelstellingen bereikt kunnen worden, en zoveel mogelijk mensen kansen krijgen om te participeren in de samenleving. De uitdagingen rond inclusie en gelijke kansen zijn nog altijd sterk aanwezig in onze samenleving, en de participatieprojecten waren een kans om de traditionele verkokering tussen de beleidsdomeinen jeugd, cultuur en media. We nodigen de regering graag uit om verder in dialoog te treden en zo samen met de sector verder kan werken om onze maatschappij inclusiever te maken.
Om te illustreren hoe groot de toegevoegde waarde is van een participatiegerichte werking, geven we graag enkele praktijkvoorbeelden:
- Diggievrijwilliger Carlos komt in de zomer een hele week meehelpen aan de voorbereidingen voor ons Diggiefeest en wordt zo mee eigenaar van ons verjaardagsfeest. De ondersteuning onder het participatieproject laat ons toe om bruggen te bouwen binnen onze vrijwilligerspoule en Carlos alle kansen te geven om samen een evenement op poten te zetten.
- Diggievrijwilliger Valentijn die als co-animator een dag mee gaat op kamp en zo zijn grenzen kan verleggen in een veilige omgeving. Via het participatieproject kan ons Diggieteam op maat werken en de gepaste ondersteuning bieden voor onze vrijwilligers.
- Diggievrijwilligster Linda die zich mee verantwoordelijk voelt voor de properheid van de boerderij en veel voldoening haalt uit het samen drinken van een heerlijke kop warme soep over de middag. Door de werking die we in de laatste jaren hebben kunnen opbouwen, kunnen we voor elke vrijwilliger een veilige omgeving creëren waarin mensen zichzelf kunnen zijn.
#Participatiewerkt
Diggie VZW