Uitgangspunten
Benieuwd naar de belangrijkste accenten van Diggie vzw? Lees ze hier!
Diggie heeft geen uitgeschreven missie- of visietekst. Dat is een bewuste keuze. We willen namelijk een organisatie in beweging zijn, die zichzelf steeds in vraag blijft stellen en heruitvinden. Het blijft echter erg belangrijk om te weten waar de organisatie naartoe wil en wat nu precies de accenten van de vereniging zijn. Daarom zijn er verschillende uitgangspunten geformuleerd die weergeven van waaruit de organisatie en het beleid steeds opnieuw gevormd en waaraan het getoetst kan worden. Het zijn uiteraard geen dogma’s. Het zijn uitgangspunten die voor discussie vatbaar zijn en ook vervangen, geschrapt of bijgevoegd kunnen worden. Naar aanleiding van dit beleidsplan werden de uitgangspunten in 2015 geactualiseerd.
1. Tegengaan van vervreemding

Het tegengaan van vervreemding tussen mensen onderling en tussen mens en natuur blijft hét kernthema van Diggie. Mensen (vooral kinderen en jongeren) in contact brengen met elkaar en met de natuur is de grote drijfveer van Diggie. Dit uitgangspunt is nog steeds krachtig en lijkt met de jaren actueler te worden. In een maatschappij waarin presteren de norm is en alles meer en meer digitaal verloopt, lijken mensen steeds vaker van elkaar en van de natuur te vervreemden. Het feit dat je kaarsen kunt maken van bijenwas, dat kippen eieren leggen, dat melk van de koe komt en dat je zelf brood kunt bakken in een houtoven zorgt op Diggie jaarlijks voor verbaasde gezichten. Jaar na jaar zijn er mensen gebeten om dit uitgangspunt mee te realiseren. Dit uitgangspunt is logischerwijs zeer nauw verbonden met de uitgangspunten ‘Diggie staat open voor iedereen’ en ‘ontmoeten’.
2. Diggie staat open voor iedereen
Diggie staat open voor iedereen en de inclusiegedachte ligt ons dan ook nauw aan het hart. Onder de inclusiegedachte verstaan we het streven naar een maatschappij die openstaat voor iedereen, rekening houdend met mogelijkheden en beperkingen van iedereen. Diggie staat dan ook open voor iedereen die zich kan vinden in het Diggiegedachtengoed, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond, fysieke of mentale mogelijkheden, huidskleur… Uiteraard maken we ook steeds de afweging of we over genoeg draagkracht beschikken. Diggie wil niet in hokjes denken. Binnen onze organisatie wordt dit als een vanzelfsprekendheid ervaren en uitgedragen, toch willen we het belang van dit uitgangspunt graag benadrukken. Diggie is er voor iedereen, maar we merken dat kinderen en jongeren nog steeds het meeste aangesproken worden. Dit uitgangspunt is inherent verbonden aan het tegengaan van vervreemding.
|
3. Boerderij
4. Voor en door vrijwilligers
De werking is er voor en door vrijwilligers. De motivatie om aan vrijwilligerswerk te doen is vaak veel ‘oprechter’ dan betaald werk en de Diggievrijwilligers hebben goesting om zich in te zetten voor het project. De vrijwilligers komen niet uit financiële overwegingen, maar omdat ze achter het project staan. Het project Diggie staat of valt met de inzet van de vele vrijwilligers die ondersteund worden door het Diggieteam.
|
5. Professionele ondersteuning door het Diggieteam
Op Diggie werken vier personeelsleden deeltijds. De teamleden helpen het Diggieproject in de praktijk mee realiseren. Zij zorgen voor ondersteuning van de vrijwilligers, de dagelijkse coördinatie, het boeken van verblijven, het ontvangen en begeleiden van groepen, administratie, voederen van de dieren, onderhoud van de gebouwen, enz. Kortom: zonder deze professionele poot zou de Diggiewerking niet in deze vorm kunnen bestaan.
|
6. Ervaringsgericht leren
Om de doelstellingen te verwezenlijken, vertrekt Diggie vanuit ieders mogelijkheden en ervaringen. Diggie wil doorheen de ganse werking bezoekers aanzetten om op een ervaringsgerichte manier te werken, leren, spelen; kortom, op Diggie te zijn. Het ervaringsgericht leren kan op Diggie in vele dingen zitten en bevindt zich op ieder niveau van de werking: groenten kweken, met dieren omgaan, omgaan met anderen, voor een groep kinderen of leeftijdsgenoten spreken, koken voor een groep, in de beheerraad zitten, verantwoordelijkheden opnemen, kinderen en jongeren een eigen mening laten ontwikkelen…
|
7. Ontmoeten
Je komt op Diggie in contact met anderen, dieren, kinderen, leeftijdsgenoten, diverse aspecten van de boerderij, enz. Verschillende doelgroepen kunnen elkaar door de Diggiewerking ontmoeten, met wederzijds respect en interactie, wat aansluit bij het uitgangspunt ‘tegengaan van vervreemding’. ‘Ont-moeten’ betekent ook ‘niet moeten’: je kan op Diggie onthaasten, tot rust komen, jezelf zijn en jezelf ontplooien.
|
8. Mogelijkheid tot verblijf
Diggie was de eerste kinderboerderij met de mogelijkheid tot verblijf. Momenteel is Diggie Vlaams erkend als jeugdverblijfcentrum Type C door Toerisme Vlaanderen. Diggie biedt immers nog steeds de unieke combinatie van een enthousiasmerende vrijwilligerswerking met een unieke boerderijlocatie om te verblijven en overnachten. Door deze verblijfsmogelijkheid krijgt Diggie ook de kans zijn doelstellingen intenser over te brengen en zo groepen en bezoekende personen onder te dompelen in een 'Diggie-bad'.
|
9. Open bestuur
Niet alleen staat Diggie open voor ‘iedereen’ als bezoeker, maar Diggie wil ook de mogelijkheid bieden tot verregaande vormen van inspraak en open bestuur. Dit door iedereen die zich daartoe geroepen voelt en met respect voor de uitgangspunten van het project. Het begint vanuit inspraakmomenten bij verblijven en activiteiten, gaat via de mogelijkheden van de (kamp)vrijwilligers tot inspraak en inbreng tot de raad van bestuur. Deze laatste wordt samengesteld uit vrijwilligers die zich meer willen engageren. De raad van bestuur wil een open orgaan zijn, waarvan de besluitvorming transparant is.
|
10. Positief mens- en maatschappijbeeld
Een onvoorwaardelijke positieve instelling tegenover de maatschappij en meer in het bijzonder alle personen die al dan niet rechtstreeks met Diggie in contact komen is voor het project een erg belangrijke en vanzelfsprekende basishouding. Plezier maken, experimenteren en onthaasten zijn hiermee verbonden en niet onbelangrijk in een samenleving waarin presteren vaak een norm is.
|
11. kinderrechten Onderschrijven en in de praktijk brengen
Dit maakt vanzelfsprekend onlosmakelijk deel uit van het Diggieproject. We willen de kinderrechten actief mee uitdragen en realiseren. Diggie wil een voortrekker zijn in het actief laten participeren van kinderen en jongeren enerzijds binnen de eigen Diggiewerking en anderzijds in de ruimere samenleving. Daarnaast is er ook bijzondere aandacht voor de realisatie van protectie- en provisierechten voor kinderen en jongeren.
|
12. Dynamisch, creatief en ruimte voor eigen initiatief
Diggie wil in beweging blijven en werken vanuit een dynamische en creatieve kijk. Diggie wil zichzelf kritisch blijven bekijken en heruitvinden op basis van de inbreng van diverse betrokkenen. Dit is inherent aan het open en stimulerende karakter van Diggie. We willen werken met wat de mensen, kinderen, jongeren zelf verwachten en laten de ruimte voor eigen inbreng en initiatief. ‘Jeugdigheid’ is hierbij een troef voor Diggie en het is ook een kernwoord dat zeker op zijn plaats is.
|
13. Duurzaamheid
Diggie wil zo duurzaam mogelijk te werk gaan in alle facetten van de werking. Hierbij proberen we te voorzien in huidige behoeften zonder daarbij het vermogen van de huidige en toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Dit vertaalt zich op Diggie onder meer in een (milieu)bewust aankoopbeleid, bijvoorbeeld op vlak van voeding, drukwerk, kledij, enz. We willen ecologisch en biologisch verantwoord te werk gaan, maar ook bewust investeren in de toekomst. Daarnaast is ook financiële duurzaamheid en bewustzijn erg belangrijk voor het Diggieproject, dat qua inkomsten voor een groot deel afhankelijk blijft van subsidies.
|
14. Jeugdwerk
Diggie richt zich hoofdzakelijk op kinderen en jongeren. Jeugdwerk is de methodiek waarmee we werken en waar we door de jaren heen expertise in opbouwden. Diggie is een erkende jeugdwerkorganisatie die een gevestigde waarde en welluidende naam is geworden in het Vlaamse jeugdwerk. Het jeugdwerk zit dus ingebakken in het DNA van de organisatie.
|
15. De naam "Diggie"
Van waar komt de naam ‘Diggie’? Dit is een goed bewaard geheim, dat enkel de oprichters van Diggie kennen. Het is een naam die niets zegt over de inhoud van het Diggieproject. Iedereen kan er dan ook zijn/haar eigen betekenis aan geven. De naam ‘Diggie’ is dan ook de ideale vorm voor het concept ‘Diggie’.
|